Greekexports, ο συνεργάτης σας για διεθνή επέκταση
Πιστοποίηση Vegan

Γιατί Εμάς Πιστοποίηση Vegan

Η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη δημιουργεί τις πωλήσεις. Why should I choose V-Label for vegan certification?

More Info


Αίτημα Προσφοράς FAQ

Λήψη
Αρχείου

Το «φυτικό» δεν είναι απλώς τάση. Είστε έτοιμοι να αρπάξετε την ευκαιρία;

Πιστοποίηση Vegan Πληροφορίες

Τι σημαίνει Vegan? Τα τρόφιμα και λοιπά προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται κατάλληλα για τους vegans ή αυστηρά χορτοφάγους είναι εκείνα τα οποία δεν περιέχουν ζώα ή μέρη αυτών και δεν έχουν παραχθεί με τη βοήθεια ζώων ή υποπροϊόντων τους. Συνεπώς το κρέας και τα υποπροϊόντα του, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα έντομα, το μέλι και τα αυγά δεν είναι vegan, όπως δεν είναι και κάθε τρόφιμο που περιέχει συστατικά από ένα ή περισσότερα από τα ανωτέρω. 

 • Αναγνώριση: Η V-label αποτελεί έναν φορέα υψηλής αναγνωρισιμότητας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η πιστοποίηση από έναν τέτοιο φορέα διευκολύνει τον καταναλωτή να επιλέξει το συγκεκριμένο προϊόν μεταξύ των εναλλακτικών του, προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ράφι.
 • Διαφάνεια: Οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερα προϊόντα με καθαρή ετικέτα. Έρευνα καταναλωτών της V-label φανερώνει ότι το 91% των καταναλωτών 40 χωρών, προτιμάει προϊόντα πιστοποιημένα από έναν ανεξάρτητο φορέα ο οποίος εγγυάται για την φύση τους, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση της ετικέτας. Όμοια εικόνα και στην Ελλάδα, όπου το 70% των καταναλωτών θεωρεί σημαντικό τα προϊόντα vegan ή vegetarian να φέρουν λογότυπο πιστοποίησης, όπως το V-Label, σύμφωνα με την έρευνα της HellasVeg.
 • Nέες ομάδες-στόχους: Τα φυτικά προϊόντα αποτελούν μια ανερχόμενη τάση. Η πιστοποίηση της V-Label, είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσουν οι επιχειρήσεις την απήχηση του προϊόντος τους, προσελκύοντας και τον flexitarian καταναλωτή, αυτόν δηλαδή που επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση ζωικού κρέατος.
 • Αύξηση των πωλήσεων:Οι παραγωγοί μπορεί να επωφεληθούν από την αυξημένη εμπιστοσύνη που δείχνει ο καταναλωτής στο λογότυπο της V-Label. Σε έρευνα της V-label, οι καταναλωτές δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ένα προϊόν με το λογότυπο V-Label παρά για το ίδιο προϊόν χωρίς αυτό.

Πιστοποίηση Vegan Ο φορέας

Η V-Label ιδρύθηκε το 1996 στην Ελβετία ενώ ιδιοκτήτης του σήματος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU).
Το V-Label είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο, καταχωρημένο σύμβολο για την επισήμανση vegan και vegetarian προϊόντων και υπηρεσιών. Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 50,000 προϊόντα με περισσότερους από 4,300 δικαιοδόχους, φέρουν πλέον το σήμα της V-Label.
Σήμερα απαριθμεί 29 τοπικούς συνεργάτες σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, οι οποίοι μιλούν περισσότερες από 20 διαφορετικές γλώσσες. Η Greekexports εντάχθηκε στην προσπάθεια ανάπτυξης του κινήματος προώθησης των φυτικών προϊόντων στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών το 2020, αποτελώντας τον 28ο τοπικό συνεργάτη της V-label με αποκλειστική περιοχή ευθύνης την Ελλάδα, Κύπρο, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Αίγυπτο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.v-label.eu/ και να καταθέσετε το αίτημα για προσφορά.

Η ομάδα της Greekexports θα βρίσκεται δίπλα σας σε κάθε ανάγκη.

Πιστοποίηση Vegan

GREEKEXPORTS SMPC Σε όλο τον Κόσμο

Σε όλο τον Κόσμο image

Αυτή είναι μια σημαντική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα κοσέρ, καθώς το 40% των προϊόντων στα ράφια είναι kosher.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος halal, αλλά κυρίως για εξαγωγές.

Το 90% των αγοραστών για vegan & vegetarian προϊόντα είναι ευέλικτοι. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο!

Εκτός από την ελληνική αγορά, μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για προϊόντα kosher & halal.

Πατρίδα σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους, η στόχευση αυτής της αναπτυσσόμενης περιοχής αποτελεί προτεραιότητα για τις εξαγωγές halal.

Χώρες παραδοσιακά halal που είναι ανοιχτές στο διεθνές εμπόριο. Κοντά στην Ελλάδα, δείχνει σοβαρές ευκαιρίες.

Σημαντική κοινότητα Εβραίων που αναζητά προϊόντα kosher.

99 Πελάτες

Εμείς στην Greekexports είχαμε τη μεγάλη τιμή να γίνουμε το 2020 ο 28ος τοπικός συνεργάτης της V-label με αποκλειστική ευθύνη την Ελλάδα, την Κύπρο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αίγυπτο. Το πελατολόγιο μας έχει αυξηθεί ραγδαία μέσα σε τρία χρόνια.

Πιστοποίηση Vegan Πληροφορίες

Οι όροι "vegan" και "vegetarian" αφορούν ατομικά κι κοινωνικά ιδεώδη, ενώ αντιπροσωπεύουν την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής που επιδιώκει να αποκλείσει - όσο το δυνατόν περισσότερο - όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας των ζώων στους τομείς των τροφίμων κι ποτών, προϊόντων περιποίησης, νοικοκυριών κ.α.

Όταν όμως πρόκειται για επισήμανση vegan και vegetarian προϊόντων, δεν είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι αυτοί, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν δεσμευτικά διατυπωμένοι ορισμοί ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε σε επίπεδο κρατών μελών. Έτσι, η V-Label παρέχει αξιοπιστία στα προϊόντα τα οποία πιστοποιεί καθώς βασίζεται σε κριτήρια που έχουν αναπτυχθεί από οργανισμούς χορτοφαγίας σε όλη την Ευρώπη.

Όταν λοιπόν αγοράσετε ένα vegan προϊόν το οποίο φέρει το λογότυπο της V-Label, μπορείτε να είστε σίγουροι για τα εξής:

 • Δεν περιλαμβάνεται τίποτα από μέρη του σώματος του ζώου
 • Δεν μπορεί να έχει παραχθεί με τεχνολογικά βοηθήματα ζωικής προελεύσεως
 • Δεν έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε ζώα
 • Δεν έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε ζώα.
 • Εφαρμόζονται μέτρα για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης με οτιδήποτε ζωικής φύσης κατά την παραγωγή.
Γιατί είναι σημαντικό image

Σημαντικότητα Γιατί είναι σημαντικό

Η αγορά των vegan και vegetarian τροφίμων αυξάνεται συνεχώς, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές μεταβαίνουν σε χορτοφαγικές επιλογές. Η αγορά των εναλλακτικών φυτικής προέλευσης σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να ανέρχεται στα 7.2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2025, συγκριτικά με τα 4.4 δις που εκτιμήθηκαν το 2019, σύμφωνα με την ING Think.

Οι καταναλωτές φαίνεται να περιορίζουν ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης, χωρίς όμως να ακολουθούν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή. Σύμφωνα με έρευνα του Euromonitor το 2020, το 42% των καταναλωτών παγκοσμίως αντιπροσώπευε την παραπάνω τάση (flexitarian diet), ενώ οι vegan και οι χορτοφάγοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% κι 6%, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των flexitarians βρέθηκε στο 25%. Οι λόγοι πλέον ποικίλουν (σχήμα ProVeg Market Data Compilation,2019).

Η V-label αποτελεί ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς των φυτικών προϊόντων, προσφέροντας:

 • Διαφάνεια: Χάριν των τυποποιημένων κι επίσημων κριτηρίων κι προδιαγραφών του προτύπου, ο καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίσει με ευκολία τα vegan κι vegetarian προϊόντα μεταξύ άλλων.
 • Καθοδήγηση: Με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και τεχνολόγων του plant-based χώρου, η V-label αποτελεί "οδηγό" για τυχόν ερωτήματα της βιομηχανίας αλλά και για τα καθημερινά ψώνια του καταναλωτή.
 • Εμπιστοσύνη: Χάριν των ενδελεχών επιθεωρήσεων που προβλέπει το πρότυπο, τόσο η βιομηχανία όσο κι ο καταναλωτής γνωρίζουν με σιγουριά ότι το πιστοποιημένο προϊόν ακολουθεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές.

FAQ Συχνές Ερωτήσεις

Στην Ευρώπη, το V-Label έχει καθιερωθεί κυρίως στον τομέα των τροφίμων, καθιστώντας την, σύμφωνα με έρευνες, την πιο γνωστή εταιρεία στον τομέα αυτόν εδώ και χρόνια. Το V-Label αυτή τη στιγμή κάνει την είσοδό του επίσης στον τομέα των καλλυντικών, ενώ ακολουθούν τα καθαριστικά και άλλα μη εδώδιμα προϊόντα.

Στην Ελλάδα, οι κατηγορίες προϊόντων που έχουν πιστοποιηθεί vegan με την V-Label μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

 • Εναλλακτικά κρέατος και προϊόντων κρέατος
 • Εναλλακτικά γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα
 • Snacks
 • Γλυκά
 • Σάλτσες & Σαλάτες
 • Ποτά
 • Καλλυντικά
 • Είδη προσωπικής υγιεινής
 • Καθαριστικά (εντομοαπωθητικό, καθαριστικά ρούχων)
 • Μη εδώδιμα προϊόντα (μπογιά)

 

Η διαδικασία της πιστοποίησης ολοκληρώνεται μέσα σε 5 απλά βήματα: 

 1. Καταχώρηση του αιτήματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος
 2. Έκδοση εξατομικευμένης προσφοράς
 3. Υπογραφή προσφοράς & Συμφωνία
 4. Έναρξη διαδικασίας πιστοποίησης κι αξιολόγηση της φύσης προϊόντων
 5. Έγκριση κι έκδοση πιστοποιητικού

Από την αποδοχή της Προσφοράς και υπογραφής του Συμβολαίου το χρονικό διάστημα μέχρι τη λήψη του πιστοποιητικού κυμαίνεται από 2 έως 4 εβδομάδες.

Το κόστος της πιστοποίησης είναι ετήσιο και περιλαμβάνει τον έλεγχο των προϊόντων και το δικαίωμα χρήσης σήματος της V-Label. Η προσφορά εκδίδεται ανά κωδικό προϊόντος και διαμορφώνεται επιπρόσθετα ανάλογα την φύση του εκάστοτε προϊόντος. Επιπλέον κόστος προβλέπεται αυτό της επιθεώρησης.

Τα V-Label πιστοποιημένα προϊόντα ελέγχονται όχι μόνο ως προς τη σύσταση, αλλά και ως προς κάθε στάδιο της παραγωγικής τους διαδικασίας. Έτσι, η V-label μπορεί να θεωρηθεί ένα σύμβολο αξιοπιστίας για τον καταναλωτή.

Με μια απλή ανάγνωση της λίστας των συστατικών στην ετικέτα δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το εάν το προϊόν είναι vegan ή vegetarian, ακόμα και αν είσαι τεχνολόγος τροφίμων! Κάποια από τα πρόσθετα αναγράφονται με τους αριθμούς E (όπως E441 όπου αντιστοιχεί η ζελατίνη), ενώ για κάποια άλλα συστατικά η αναγραφή τους στην ετικέτα είναι προαιρετική.

Τέλος, η προέλευση ορισμένων συστατικών (π.χ. πρόσθετα) δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στις ετικέτες, γεγονός που δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα είτε είναι ζωικής, είτε φυτικής προέλευσης.  

Η παραγωγική διαδικασία πρέπει να έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο που να αποκλείει την πιθανότητα επιμόλυνσης των πιστοποιημένων προϊόντων με ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της V-Label, το συνολικό ποσοστό επιμόλυνσης με προϊόντα και υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 0,1% (1g/ kg) στο τελικό προϊόν. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του ορίου αναφοράς, ο παραγωγός κλίνεται να βελτιώσει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας για την αποφυγή επιμόλυνσης με ζωικής προέλευσης ουσίες.

Σύμφωνα με την European Vegetarian Union (EVU), ο ισχυρισμός ότι ένα τρόφιμο είναι vegan ή vegetarian δεν αποκλείει την ακούσια παρουσία προϊόντων ζωικής προέλευσης, εφόσον αυτό είναι τεχνικώς αναπόφευκτο για την εταιρεία. Απαραίτητο προαπαιτούμενο είναι ότι όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διανομής είναι κατάλληλα σχεδιασμένα βάση της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (ΟΒΠ).

Έτσι, τα προϊόντα που κάνουν αναφορά σε ίχνη, μπορούν λάβουν την πιστοποίηση της V-Label, με δύο προϋποθέσεις: Α-ότι δεν γίνεται εκούσια χρήση ζωικών υποπροϊόντων κατά την παραγωγική διαδικασία και Β- ότι υπάρχει κατάλληλη διαδικασία καθαρισμού που να μην επιτρέπει η επιμόλυνση αυτή να είναι πάνω από το όριο του 0,1% στο τελικό προϊόν. Η αναφορά σε ίχνη αλλεργιογόνων ωστόσο είναι απόφαση της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι ένας καταναλωτής που υποφέρει από κάποια αλλεργία γνωρίζει ακόμα και τα ελάχιστα ποσοστά από ίχνη αλλεργιογόνων.

Η V-Label δεν πιστοποιεί τα παρακάτω προϊόντα ή τα προϊόντα που περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά:

 • Προϊόντα σφαγής
 • Λιπαρά από ψάρια, μέρη ψαριών ή άλλα θαλάσσια ζώα
 • Αρωματικές ύλες ζωικής προέλευσης (με εξαίρεση τα γαλακτοκομικά)
 • Αυγά (π.χ. χαβιάρι) με εξαίρεση τα αυγά πουλερικών ελευθέρας βοσκής
 • Γαλακτοκομικά με τη χρήση ζωικής πυτιάς
 • Βασιλικός πολτός
 • Χρωστικές από υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ. κοχενίλλη ή αλλιώς καρμίνιο)
 • Ζάχαρη έπειτα από επεξεργασία με σκόνη οστικού άνθρακα
 • Φορείς ζωικής προέλευσης για πρόσθετα (π.χ. αρώματα) και λοιπές ενώσεις
 • Διαυγαστικά ζωικής προέλευσης (π.χ. ζελατίνη, ιχθυόκολλα)

Η παραγωγή του κρασιού είναι η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης του χυμού των σταφυλιών, μια χημική αντίδραση η οποία πραγματοποιείται με την βοήθεια ζυμών που μετατρέπουν τα σάκχαρα του χυμού σε αλκοόλη.

Τα τελευταία χρόνια, οι ετικέτες vegan έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ακόμη και σε μπουκάλια κρασιού. Αυτό γιατί το αν ένα κρασί είναι vegan ή όχι εξαρτάται όχι μόνο από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του αλλά και από τα τεχνολογικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ζωικά προϊόντα όπως το ασπράδι αυγού, η ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) και η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος), χρησιμοποιούνται από τους οινοποιούς κατά το φιλτράρισμα και τη διαύγαση του χυμού του σταφυλιού. Οι ύλες αυτές απομακρύνονται και δεν αποτελούν μέρος του τελικού προϊόντος.

Λαμβάνοντας υπόψη την βασική ιδεολογία πίσω από την χορτοφαγία, ότι δεν πρέπει να θανατώνεται το ζώο/έντομο ή να υφίσταται κάποια μορφής εκμετάλλευσης προκειμένου να καταναλωθεί η τροφή, το σύκο ως φρούτο είναι vegan.
Τα σύκα, ανάλογα το είδος τους, έχουν και διαφορετικό τρόπο γονιμοποίησης. Υπάρχουν κι τα σύκα τα οποία αυτό-γονιμοποιούνται και τα άγρια σύκα τα οποία γονιμοποιούνται από μικρές σφήκες. Τα άγρια σύκα δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς τα έντομα αυτά και τα έντομα αυτά δεν μπορούν να τραφούν χωρίς τα σύκα. Μια τέτοια διεργασία λαμβάνει χώρα φυσικά και ο άνθρωπος σε καμία τέτοια περίπτωση δεν «αναγκάζει» τα έντομα να εισέλθουν στα σύκα.

 Συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρείτε εδώ λαμβάνετε την αντίστοιχη προσφορά (σύνδεση με το get a quote)