Greekexports, ο συνεργάτης σας για διεθνή επέκταση
Πιστοποίηση Halal

Γιατί Εμάς Πιστοποίηση Halal

Κάτι παραπάνω από έναν πάροχο υπηρεσιών, η Greekexports είναι ο συνεργάτης που ψάχνεις για την επέκταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της εταιρείας σου. Συνδυάζοντας επαγγελματισμό και εμπειρία στο χώρο των εξαγωγών, με τις υπηρεσίες και την αξιοπιστία του αναγνωρισμένου φορέα Halal Certification Services (HCS) που διαθέτει ευρύ δίκτυο καταρτισμένων επιθεωρητών σε όλη την Ευρώπη και αναγνώριση σε όλο τον κόσμο.


Αίτημα Προσφοράς FAQ

Λήψη
Αρχείου

Halal; ΔΕΝ είναι μόνο για κρέας!

Πιστοποίηση Halal Πληροφορίες

H πιστοποίηση κατά Halal δομείται γύρω από την ανάγκη κάθε μουσουλμάνου να καταναλώνει και να χρησιμοποιεί προϊόντα που είναι επιτρεπτά από θρησκευτικής άποψης και σύμφωνα με την ισλαμική Σαρία. Το σύστημα πιστοποίησης διασφαλίζει την ποιότητα Halal, εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των μουσουλμάνων καταναλωτών και αποτελεί το εισιτήριο εισόδου των πιστοποιημένων προϊόντων σε ειδικές αγορές και μουσουλμανικές χώρες.

  • Η λέξη «Halal» έχει αραβικές ρίζες και σημαίνει επιτρεπτό, αποδεκτό και η αντίθετη λέξη είναι «Haram».
  • Για τη βιομηχανία, η πιστοποίηση Halal αποτελεί το διαβατήριο για την επέκταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ειδικές αγορές και μουσουλμανικές χώρες
  • Για το μουσουλμάνο, η πιστοποίηση Halal σημαίνει ότι το προϊόν είναι αποδεδειγμένα επιτρεπτό προς κατανάλωση και συνεπάγεται αύξηση εμπιστοσύνης και προτίμησης.
  • Η πιστοποίηση απευθύνεται κυρίως σε βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων-ροφημάτων, καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων και λοιπών κατηγοριών, η παραγωγική διαδικασία των οποίων ενδέχεται να περιλαμβάνει απαγορευμένα - haram συστατικά (π.χ. χοιρινό, αλκοόλ, υποπροϊόντα εντόμων κλπ).
  • Το halal κρέας και η πιστοποίηση σφαγείων και βιομηχανιών τυποποίησης κρέατος αποτελούν ειδική κατηγορία.
  • Παρέχουμε πιστοποίηση halal για εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE - Gulfarea) και στη Σαουδική Αραβία (SA), χώρες που εμπίπτουν σε διαφορετική νομοθεσία (goto to service HAQ-GR).

Πιστοποίηση Halal Ο φορέας

O φορέας Halal Certification Services (HCS) με έδρα την Ελβετία παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης για περισσότερες από τρείς δεκαετίες. Ακολουθώντας διαπιστευμένες πρακτικές (Halal Assurance System) συνυφασμένες με το ISO 17065, ο HCS αποτελεί έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο οργανισμό πιστοποίησης Halal που εμπιστεύονται ο μουσουλμάνοι καταναλωτές.

  • Εγγύηση Ηalal ποιότητας σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο.
  • Πιστοποιητικό παγκόσμιας αναγνώρισης.
  • Περήφανο μέλος του World Halal Food Council ( www.whfc-halal.com ).
  • Επίσημα αναγνωρισμένος φορέας από τις αρμόδιες αρχές στην Ινδονησία (LPPOM MUI), Μαλαισία (JAKIM), Σιγκαπούρη (MUIS), Ταϊλάνδη (CICOT), χώρες του περσικού κόλπου.
  • Ευρύ δίκτυο επιθεωρητών που απαρτίζεται από καταρτισμένους επιστήμονες θετικών επιστημών με πολυετή εμπειρία, 2 από τους οποίους κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Διαθέτει γραφεία σε Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
  • Στο πελατολόγιο περιλαμβάνονται περισσότερες από 500 διεθνείς εταιρίες όπως Shell Aseol AG, Fuchs Lubritech, Nestlé, Givaudan, DSM, Nespresso, CSM, Maggi, Violife (Upfield) κ.α.
Πιστοποίηση Halal

GREEKEXPORTS SMPC Σε όλο τον Κόσμο

Σε όλο τον Κόσμο image

Αυτή είναι μια σημαντική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα κοσέρ, καθώς το 40% των προϊόντων στα ράφια είναι kosher.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος halal, αλλά κυρίως για εξαγωγές.

Το 90% των αγοραστών για vegan & vegetarian προϊόντα είναι ευέλικτοι. Ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο!

Εκτός από την ελληνική αγορά, μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για προϊόντα kosher & halal.

Πατρίδα σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους, η στόχευση αυτής της αναπτυσσόμενης περιοχής αποτελεί προτεραιότητα για τις εξαγωγές halal.

Χώρες παραδοσιακά halal που είναι ανοιχτές στο διεθνές εμπόριο. Κοντά στην Ελλάδα, δείχνει σοβαρές ευκαιρίες.

Σημαντική κοινότητα Εβραίων που αναζητά προϊόντα kosher.

90 Πελάτες 2022

Η Greekexports έγινε ο τοπικός συνεργάτης της Halal Certifications Services GmbH το έτος 2012 και έκτοτε μας εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς της Ελλάδας και του βαλκανικού χώρου…

Πιστοποίηση Halal Πληροφορίες

Η λέξη Halal μπορεί να χαρακτηρίσει οτιδήποτε σχετίζεται με τον τρόπο ζωής ενός μουσουλμάνου και είναι αποδεκτό, επιτρεπτό, νόμιμο σύμφωνα με την Iσλαμική Σαρία (Islamic Shari'ah). Με τον όρο Σαρία ή Ισλαμικός Νόμος εννοείται ο Ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης που βασίζεται στο Κοράνι (Quran) και τη Σούνα (Sunnah).

Ο ισλαμικός διατροφικός νόμος ορίζει ότι όλα τα τρόφιμα είναι επιτρεπτά προς κατανάλωση, εκτός από τα τρόφιμα που κατηγορηματικά αναφέρονται στο Ιερό βιβλίο του Κορανίου και στο Χαντίθ (Hadith) ως απαγορευμένα, δηλαδή Haram.

Haram – απαγορευμένες τροφές προς κατανάλωση:

  • Χοιρινό και υποπροϊόντα αυτού
  • Αλκοόλ και συστατικά που προκαλούν μέθη
  • Νεκρά ζώα ή ζώα που δεν έχουν σφαγεί κατά Halal, δηλαδή με την αποδεκτή μέθοδο
  • Γαϊδούρια, μουλάρια και ελέφαντες
  • Δηλητηριώδη φυτά
  • Σαρκοβόρα ζώα με κυνόδοντες όπως λιοντάρια, σκύλοι, λύκοι ή τίγρεις
  • Αρπακτικά πτηνά όπως αετοί, γεράκια ή κουκουβάγιες
  • Φίδια
  • Παράσιτα όπως οι αρουραίοι και οι σκορπιοί
  • Έντομα και αίμα
  • Τρόφιμα που έχουν επιμολυνθεί από οτιδήποτε από τα παραπάνω

Για παράδειγμα, τα νεκρά ζώα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω της διαδικασίας αποσύνθεσής τους, που οδηγεί στο σχηματισμό χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Επίσης, το αίμα του ζώου περιέχει επιβλαβείς ορμόνες, βακτήρια και τοξίνες και απαγορεύεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η πιο κρίσιμη κατηγορία είναι το κρέας. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να χαρακτηριστεί το κρέας (που δεν ανήκει στις haram κατηγορίες) ως halal είναι να έχει προέλθει από halal σφαγή. Σε γενικές γραμμές, halal χαρακτηρίζεται η σφαγή που έγινε από μουσουλμάνο σφαγέα, με συγκεκριμένες κοπές και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το κρέας και τα σφάγεια ως ειδικές κατηγορίες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, εν προκειμένω μιας εξαγωγής στις χώρες του Κόλπου, με νομοθετημένα κριτήρια σύμφωνα με τους κανονισμούς GSO 993 και GSO 2055.

Ειδικά για το πρότυπο halal GSO που χρησιμοποιούν οι χώρες του Κόλπου δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Γιατί είναι σημαντικό image

Σημαντικότητα Γιατί είναι σημαντικό

Η κατανάλωση προϊόντων Halal είναι σημαντική υποχρέωση των μουσουλμάνων όπου κι αν αυτοί ζουν. Ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων ζει σε χώρες όπου το Ισλάμ δεν ασκείται ως μοναδική επίσημη θρησκεία, όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Έτσι, ο μουσουλμανικός πληθυσμός και τα Halal προϊόντα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς σε διεθνές επίπεδο.

Το 2021, 1.9 δισεκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού ήταν μουσουλμάνοι και τα Halal τρόφιμα αποτελούσαν μία από τις κύριες ανάγκες τους (2021 Παγκόσμιος πληθυσμός ανά χώρα). Με την πάροδο του χρόνου, η βιομηχανία Halal αναπτύσσεται γρήγορα και κερδίζει την εμπιστοσύνη ακόμα και των μη-μουσουλμάνων λόγω της ασφάλειας των τροφίμων, της υγιεινής και της υψηλής ποιότητας. Παρατηρείται ότι οι ασιατικές χώρες είναι πιο δραστήριες. Ωστόσο, χώρες της Μέσης Ανατολής και οι δυτικές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, συμμετέχουν επίσης ως κύριοι ενδιαφερόμενοι στη βιομηχανία Halal.


Το 2019 παγκοσμίως, οι μουσουλμάνοι ξόδεψαν περίπου 1.13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα διατροφής, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% ετησίως. Από το 2019 έως το 2024, αυτές οι δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 1.38 τρισεκατομμύρια δολάρια (Μαλαισία, 2021).
Συνοψίζοντας, μια βιομηχανία με πιστοποίηση halal μπορεί να κερδίζει έδαφος σε μια ανταγωνιστική αγορά και να εδραιωθεί σε διεθνές επίπεδο.

FAQ Συχνές Ερωτήσεις

1. σφάγεια - κρέας – κρεατοσκευάσματα
2. γαλακτοκομικά προϊόντα
3. ελιές, λάδι, σταφίδες
4. πίτες, φύλλο, κατεψυγμένες/ προψημένες αλμυρές παρασκευές, αλμυρά σνακ
5. γλυκές παρασκευές, γλυκά σνάκ
6. αλοιφές, σάλτσες, dressings, μαρμελάδες
7. αναψυκτικά, κρύο τσάι, μη αλκοολούχα ροφήματα
9. vegan, non-dairy, meatless εναλλακτικά προϊόντα
8. αρωματικές ενώσεις, premixes
9. έτοιμα γεύματα
10. κονσέρβες τροφίμων
11. καφές, προϊόντα κακάο
12. καρυκεύματα, αιθέρια έλαια

Εάν αναζητείτε τρόπους διερεύνησης των εξαγωγικών σας δραστηριοτήτων, η πιστοποίηση Halal είναι το διαβατήριο εισόδου σε νέες αγορές και όχι μόνο κατά βάση  μουσουλμανικές. Άλλωστε ο μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο (πάνω από 5% σε πολλές δυτικές χώρες) και τα δίκτυα διανομής δεν θέλουν να αποκλείσουν από πελάτες τους αυτό το δυναμικό κοινό . Η Halal Certification Services εγγυάται halal προϊόντα άριστης ποιότητας και αποδεδειγμένα συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των μουσουλμάνων καταναλωτών σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην πραγματικότητα η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υλικών από τα οποία συντίθεται το προϊόν αλλά και την αξιολόγηση της παραγωγικής εγκατάστασης στην οποία κατασκευάζεται. Το ίδιο προϊόν αν παραχθεί με διαφορετικά υλικά ή σε άλλο εργοστάσιο από αυτό που έχει ελεγχθεί, δεν θεωρείται halal. Στο τέλος της διαδικασίας η Halal Certification Services GmbH εκδίδει πιστοποιητικά τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τα τελικά προϊόντα, είτε μεμονομένα είτε ως κατηγορίες.

Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση της πιστοποίησης και την έκδοση του πιστοποιητικού κυμαίνεται από 2 έως 8 εβδομάδες. 

Τα προϊόντα δεν μπορούν να πιστοποιηθούν Halal όταν στην ίδια γραμμή διαχειρίζεστε χοιρινό και υποπροϊόντα του, ενώ καμία μέθοδος καθαρισμού δεν γίνεται αποδεκτή. Πρέπει να υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός από το χοιρινό και ο μόνος τρόπος είναι η χρήση διαφορετικής γραμμής παραγωγής.

Μόνο εάν το ποσοστό αιθανόλης που περιέχεται στο τελικό προϊόν είναι μικρότερο από 0,05%. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αιθανόλης μπορεί να διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα στα UAE ισχύει ο κανονισμός GSO 2538.

Ναι. Γίνεται σε ετήσια βάση από εξειδικευμένο προσωπικό που ορίζεται ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων σας. 

Συμπληρώνοντας την αίτηση λαμβάνεται την αντίστοιχη προσφορά. Κατεβάστε την από το κουμπί "get quote"

Το πιστοποιητικό του φορέα Halal Certification Services είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και γίνεται αποδεκτό από όλες τις χώρες του κόσμου που δεν φέρουν συγκεκριμένη νομοθεσία αναγνώρισης π.χ. Ευρωπαικές χώρες, Αμερική και πολλές άλλες. Σε ορισμένες χώρες που έχουν την απαίτηση της αναγνώρισης και έχει δημιουργηθεί λίστα με αναγνωρισμένους φορείς (ενδεικτικά Κατάρ, Ινδονησία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ν.Κορέα, Πακιστάν κα ), η Halal Certification Services GmbH έχει προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και αποτελεί έναν από τους λίγους φορείς στον κόσμο που κατέχει αναγνώριση παντού.

Σε ορισμένες άλλες χώρες (πχ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα & Σαουδική Αραβία) υπάρχει σχετική υποχρέωση αναγγνώρισης μόνο για τα προϊόντα κρέατος και για λόγους σηματοδότησης μαζί με την πρόσθετη υποχρέωση ο φορέας να είναι τοπικός (δηλαδή Ελληνικός). Για τον λόγο αυτό συστάθηκε το 2020 στην Ελλάδα ο φορέας Halal Assurance and Quality Greece (HAQ Greece) SMPC, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο φορέα από την περιοχή των Βαλκανίων που έλαβε την σχετική διαπίστευση το 2021.

Δείτε περισσότερα για εξαγωγές στις χώρες του Κόλπου και γαι τον πρώτο αναγνωρισμένο ελληνικό φορέα πιστοποίησης halal εδώ