Greekexports, ο συνεργάτης σας για διεθνή επέκταση
Η αγορά και η Νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας image
Ημ/νία - Jan 14, 2022

Η αγορά και η Νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας

H Αγορά της Σαουδικής Αραβίας

Θέλετε να δραστηριοποιηθείτε στη Σαουδική Αραβία;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, κατά το έτος 2020 το ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν σε 700 δις $, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε 19.029 $ και ο πληθυσμός σε  34.813.867 κατοίκους. Ο πληθυσμός αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 1.59% σε ετήσια βάση και αναμένεται να προσεγγίσει τα 45,35 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2060. Αντίθετα με τα ΗΑΕ όπου οι γηγενείς είναι μικρή μειοψηφία, εδώ οι γηγενείς αντιπροσωπεύουν το 60%, ενώ είναι έντονη και η παρουσία άλλων μειονοτικών ομάδων που προέρχονται κυρίως από τη Συρία, την Ινδία, το Πακιστάν και γενικότερα από άλλες χώρες τη Αφρικής και Ασίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων επίσης Μουσουλμάνοι.

Τι αξία αντιπροσωπεύουν οι εισαγωγές στη χώρα; Το έτος 2020, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αξία των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών άγγιξε τα 182 δις $ και οι εισαγωγές τροφίμων αποτελούν τα 35,2 δις $. Tο κλίμα και η τοποθεσία της χώρας δεν ευνοούν την παραγωγή τροφίμων και για αυτόν τον λόγο η χώρα εξυπηρετεί το 80% της ζήτησης για τρόφιμα από εισαγωγές και το 20% εξυπηρετείται από την εγχώρια παραγωγή. Καθώς η Σαουδική Αραβία ανήκει στην οικονομική ένωση της GAFTA, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα εκεί μπορούν να εξάγουν με μηδενικούς δασμούς στις χώρες του κόλπου και παρουσιάζεται ιδιαίτερη ζήτηση για συστατικά τροφίμων.

Παρακάτω παρατίθενται και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανάλωση στη Σαουδική Αραβία :

  • Ένα μέσο άτομο καταναλώνει 47 κιλά κοτόπουλο και 123 αυγά κατά μέσο όρο σε ετησία βάση (σύμφωνα με στατιστικά του 2020), συνεπώς συνιστά μια από τις μεγαλύτερες αγορές πουλερικών σε όλο τον κόσμο.
  • Εξαιτίας της πανδημίας οι καταναλωτές έστρεψαν την προσοχή τους στην κατανάλωση υγιεινών  τροφών και αυξήθηκε η ζήτηση για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη, χωρίς γλουτένη , vegan και τα οργανικά.
  • Οι καταναλωτές μπορεί να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα brands σε μια προσπάθεια τους value to money.
  • Ένα προϊόν έχει πιο πολλές πιθανότητες  να προτιμηθεί όταν η συσκευασία του έχει μεγάλο ή μικρό μέγεθος συγκριτικά με ένα άλλο με συσκευασία σε μεσαίο μέγεθος.
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο παίζει σημαντικό ρόλο.

Να σημειώσουμε ότι στην Τζέντα εδρεύει το Ελληνικό Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, με προϊστάμενο τον κύριο Αλέξανδρο Οικονόμου,  στο οποίο μπορείτε να αποταθείτε για οδηγίες και πληροφόρηση σχετικά με την προσπάθεια επέκτασής σας σε αυτή την ιδιαίτερα  δυναμική αγορά. Δείτε εδώ τα στοιχεία επικοινωνίας του γραφείου.

 

Η Νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας

Από τα τέλη του 2020, η αρμοδιότητα στην αξιολόγηση και έγκριση του πιστοποιητών halal έχει περάσει στον κρατικό φορέα Saudi Food and Drug Authority (SFDA) μέσω του τομέα Halal Center (HC), ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτή ανήκε στον ισλαμικό φορέα Muslim World League με έδρα την Μέκκα.

Έκτοτε έχει επιστρέψει μία κανονικότητα στην διαδικασία με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν αναγνωριστεί περί τους 80 φορείς από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Halal Assurance & Quality Greece με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Ο φορέας Saudi Food and Drug Authority (SFDA) είναι ο εγχώριος φορέας που σχεδιάζει και επιβάλλει την τήρηση των κανονισμών και προτύπων που αφορούν τα τρόφιμα, τα θαλασσινά, τα φρέσκα προϊόντα καθώς και τις ζωοτροφές και τις εισαγωγές τους από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί πλήθος νέων κανονισμών, προτύπων και οδηγιών με πολύ ταχύ ρυθμό.  Μερικά από αυτά αφορούν τους αρμόδιους φορείς στις χώρες προέλευσης των προϊόντων, την εγγραφή των εξαγωγέων ορισμένων προϊόντων τροφίμων, την εγγραφή από τους εισαγωγέων όλων των εισαγόμενων προϊόντων, την υποχρέωση ύπαρξης συνοδευτικών εγγράφων-πιστοποιητικών κατά την εισαγωγή αλλά και τις οδηγίες σήμανσης των προϊόντων.  Είναι σίγουρο ότι η διαδικασία έκδοσης κανονιστικών αποφάσεων δεν έχει τελειώσει και θα δούμε νέες εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ορισμένες από τις απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

  • έγκριση των αρμόδιων εθνικών φορέων στις χώρες προέλευσης των προϊόντων για προϊόντα ζωϊκής προελεύσεως (δείτε εδώ προϊόντα και φορείς ανά χώρα)
  • εγγραφή από τον εισαγωγέα στον δικό του e-account όλων των προϊόντων που πρόκειται να εισάγει, αλλιώς η φόρτωση θα απορριφθεί στο τελωνείο ελέγχου
  • ύπαρξη πιστοποιητικών halal (ετήσιων και ανά φόρτωση) από εγκεκριμένους φορείς (όπως η HAQ Greece) και όχι μόνο για εισαγωγές τροφίμων ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με το πρότυπα:
    • GSO 2055-1/2015 για τρόφιμα και ποτά κατάλληλα για Μουσουλμάνους
    • GSO number 993:2015 “Animal Slaughtering Requirements According to Islamic Law” για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης

                 (δείτε και το σχετικό σημείωμα του κου Αλέξανδρου Οικονόμου εδώ)

  • φυτο-υγειονομικά πιστοποιητικά για φρέσκα προϊόντα
  • διάφορα άλλα πιστοποιητικά για συγκεκριμένους κλάδους (πχ ειδικά τρόφιμα, τρόφιμα για παιδιά, ζωοτροφές κά)
  • οι συσκευασίες πρέπει να ακολουθούν το πρότυπο GSO 9:2013 “Labeling of Prepackaged Food Stuffs”

Μπορούμε να προτείνουμε να ανατρέξετε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την νομοθεσία και τις εισαγωγές στους κάτωθι συνδέσμους:

Conditions & Requirements for Importing Food to the Kingdom of Saudi Arabia: https://sfda.gov.sa/sites/default/files/2021-12/SFDA78987e.pdf

USDA, Food and Agricultural Import Regulations and Standards Country Report, 31-12-2021: https://www.fas.usda.gov/data/saudi-arabia-food-and-agricultural-import-regulations-and-standards-country-report 

 

Δείτε περισσότερα για την διαπίστευση της HAQ Greece στην Περιοχή του Κόλπου

 

  

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο κεντρικό γραφείο Θεσσαλονίκης στα τηλ 2310 474115 ή στο exports@greekexports.org

Δείτε εδώ και τα γραφεία της Greekexports σε άλλες χώρες.

 
| Halal-Kosher-Vegan-Vegetarian Certifications | Exports Consulting | International Exhibitions |