Η χρήση λογότυπων Halal αποτελεί σημαντικό ζήτημα για πολλές εξαγωγικές εταιρείες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εξαγωγές σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ινδονησία. Η προσθήκη ενός λογότυπου Halal σε προϊόντα που δεν απαιτούνται να είναι Halal μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες απαιτήσεις πιστοποίησης και επιπλέον έξοδα.
Πως επιλέγεις λοιπόν εάν θα χρησιμοποιήσεις ένα generic halal λογότυπο ή το λογότυπο του φορέα πιστοποίησης; Μήπως η αποφυγή της χρήσης λογότυπου είναι η καλύτερη επιλογή; Η χρήση του halal λογότυπου δεν παύει να είναι ένας ισχυρισμός που θα πρέπει πάντα να αποδεικνύεται μέσω της πιστοποίησης. Στις αυστηρές αγορές ο φορέας πιστοποίησης θα πρέπει να είναι και αναγνωρισμένος. Ακολουθούν οδηγίες για μερικές από τις πιο αυστηρές halal αγορές.
Σαουδική Αραβία: Σύμφωνα με νέους κανονισμούς του Halal Center της Σαουδικής Αραβίας, όλα τα προϊόντα από τον Οκτώβρη του 2023 που φέρουν οποιοδήποτε λογότυπο Halal πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από Halal πιστοποιητικό φόρτωσης (batch certificate), το οποίο εκδίδεται επί πληρωμής από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης Halal μέσω της πλατφόρμας του Saudi Food and Drug Authority (SFDA).
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ): Στα ΗΑΕ, τα προϊόντα μπορούν να φέρουν είτε ένα γενικό λογότυπο Halal (generic) είτε το Εθνικό Σήμα Halal (halal national mark), το οποίο λαμβάνεται από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας (MoIAT) με πληρωμή. Απαγορεύεται η χρήση του λογότυπου Halal που ανήκει στον φορέα που σας πιστοποιεί. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το λογότυπο που θα επιλέξετε, τα προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από διαπιστευμένο φορέα στα ΗΑΕ.
Τουρκία: Στην Τουρκία, η πιστοποίηση Halal δεν είναι υποχρεωτική και η χρήση του λογότυπου είναι εθελοντική. Εάν επιλέξετε να τοποθετήσετε λογότυπο Halal, ο φορέας πιστοποίησης πρέπει να είναι διαπιστευμένος από τον κρατικό φορέα διαπίστευσης Halal Accreditation
Agency (HAK). Γενικά, η χρήση του λογότυπου αποφεύγεται σε προϊόντα χαμηλού ρίσκου για την αποφυγή σύγχυσης των καταναλωτών, δεδομένου ότι η αγορά είναι κυρίως Halal.
Ινδονησία: Στην Ινδονησία απαιτείται η τοποθέτηση λογότυπου Halal σε όλα τα τρόφιμα και τα προϊόντα με πιστοποιητικά Halal πρέπει να φέρουν το νέο εθνικό σήμα Halal της Ινδονησίας, το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει το παλιό λογότυπο του MUI. Ο φορέας πιστοποίησης Halal πρέπει υποχρεωτικά να είναι διαπιστευμένος από τον BPJPH. Το λογότυπο του φορέα πιστοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το εθνικό σήμα Halal της Ινδονησίας.
Εάν η στρατηγική σας είναι να επεκταθείτε σε νέες αγορές και θέλετε έναν αξιόπιστο συνεργάτη για να τις «ξεκλειδώσετε», τότε επικοινωνήστε με την ομάδα της Greekexports στο 2310474115 κι ενημερωθείτε άμεσα για την ισχύουσα νομοθεσία στην halal αγορά που σας ενδιαφέρει.